Eten bij: NY Basement

Op werk had ik een succes behaald. Dus, dat moest diezelfde dag nog gevierd worden. Zo kwamen we terecht bij NY Basement: dichtbij huis (op max 10 minuten loopafstand) en stond al een tijdje op het lijstje om te proberen. Dus, het werd een diner bij NY Basement. Hoe dat was? Lees maar mee!

NY Basement is gelegen in het souterrain van het bekende Hotel New York, op een fantastische locatie aan het hoofd van de Wilhelminapier. Vaak komen we bij Hotel New York voor een drankje of een tompouce. Maar NY Basement is het intiemere en stijvollere zusje van Hotel New York. Hier kom je om chique te dineren. Het interieur doet denken aan een chique jazz club uit de jaren 20. Wat meteen opviel was de gigantische, stijlvolle bar met een gigantisch arsenaal aan dranken.

Vriendelijk worden we ontvangen. We beginnen de avond met een glaasje champagne en besluiten om voor het 6-gangen menu te gaan, want daar zit een gang steak tartare bij (mijn lievelings).

NY Basement

Glitterboter

De eerste amuse arriveert: een madeleine, maar dan hartig. Een variant op de zoete versie die we kennen uit de Franse keuken met yoghurt, citroentijm (vandaar de groene kleur). De crème bovenop is van kappertjes, roomkaas en gezouten citroen.

Dan krijgen we brood met... glitterboter. GLITTERBOTER! Nou vraag ik je. Als dat niet feestelijk is! De gouden boter is een klassieke boter met zeezout. De zilveren variant is een boter met furikake: Japanse kruiden van gedroogde bonito (een soort vis), sesamzaadjes, en nori (zeewier). Tot slot is de bronzen boter gemaakt van vadouvan: een Indiaas kruidenmengsel van gefermenteerde kerrie. De bronzen boter is mijn favoriet, Thijs verkiest de zilveren tot winnaar.

  • Steak tartare met een krokantje van brioche, eendenlever, piccalilly van ui met daarboven op zoetzure bloemkool, wortel, ui en Dijon mosterd. De mosterd is heerlijk en niet overpowerend.

  • Sashimi van hamachi met X.O. saus (een exclusieve Aziatische saus gemaakt van gedroogde coquilles die een intense umami smaak geeft), en een crème van tuinbonen, wasabi en komkommer.

Rauw eten is mijn favoriet en ik heb al enorm wat steak tartare gegeten in mijn leven. Maar deze krijgt een plaatsje in de top 3. Ook de sashimi van hamachi is een succes en valt enormin de smaak. Interessante smaakcombinaties dansen in onze mond. Heerlijk, maar tot nu toe nog niet hele verrassende smaken. "Gewoon": héél erg lekker.

  • Kreeft met schuimpje van beurre blanc, paprika, knoflook, sobrasada (een Spaanse zachte worst) en tortilla

  • Linguini met 62 graden ei, chanterelle en groente crème. Ultiem comfortfood

Kreeft, nog één van mijn lievelings! Geleerd van onze wijnarrangement situatie bij Amarone en gezien het feit dat we de volgende ochtend weer gewoon aan de bak moeten, besluiten we om een wijnarrangement te nemen bij slechts 3 gerechten. De serveerster vertelt uitvoerig en kundig over de wijnen terwijl ze onze glazen inschenkt.

  • Bavette gegrild met zwezerik, asperges, pommes Anna (dunne plakjes aardappel gegaard in ganzenvet) en een blanke saus op basis van amandel, gebaseerd op Spaanse koude soep (maar dan warm gemaakt). De saus is gemixt met lavas, een plant die ook wel 'maggiplant' wordt genoemd door de herkenbare smaak.

  • Lambada aardbei met schuim van Lievevrouwebedstro ijs, vlierbloesem, bosbessen en bladgoud

Het hoofdgerecht is mijn favoriet. Het vlees is heerlijk mals en smelt op de tong. De blanke saus is verfrissend tegenover het zware geheel van de zwezerik, aardappel en bavette. Thijs verkiest toch de linguini als favoriet. Dan is het tijd voor het toetje. Een arrangement van 3 glazen was een goed idee: we voelen ons nog kiplekker en besluiten een cocktail te nemen. Van de zeer uitgebreide cocktailkaart kies ik een Cloud 9 (gin, St. Germain Elderflower, crème de Violette, suikersiroop, limoen en ginger ale) en Thijs gaat voor de Fourcroy's Dream (hibiscus thee infusie, ananas, kaneel siroop, rozemarijn en ginger beer). De cocktails zijn overheerlijk (al hadden we niet anders verwacht gezien de bijzonder mooie cocktailbar).

Een schatkist met lekkers

NY Basement

Tot slot nemen we een cappuccino om het af te leren. Tot onze verrukking krijgen we deze schatkist op tafel met friandises. Deze kist zagen we vaker voorbij komen bij andere tafels. Zit vast thee in, dachten we. Niets is minder waar. Onzeker of dat we het bij één friandise moeten houden of dat we onbeperkt toegang hebben tot dit lekkers, nemen we noga en een roze koek. De roze koek is zó lekker dat ik toch een tweede neem. (Later leerde ik dat het wél de bedoeling is dat je onbeperkt van deze schatkist geniet. Dat alleen al is reden genoeg om terug te gaan...)

NY Basement is een trendy restaurant waar je een date mee naartoe neemt voor een drankje om indruk te maken. Of om je vriendinnen mee naartoe te nemen voor cocktails en oesters. Er hangt een ongedwongen sfeer, alsof je de trap afdaalt naar een feestje van The Great Gatsby. Ik kan er geen genoeg van krijgen.

Meer weten of zelf reserveren na deze NY Basement review? Klik hier voor de website van NY Basement.

Vorige
Vorige

Japans snoep testen

Volgende
Volgende

Katendrecht & Kop van Zuid Favorieten