Eten bij Ken Sushi: hoogwaardige sushi in exclusieve setting
Als je mij ‘s nachts wakker wilt maken, dan zou ik dat zeker niet voor een glas water doen - alleen voor sushi laat ik je heel. Om die reden stond Ken Sushi lange tijd bovenaan mijn verlanglijst.
Ken Sushi staat namelijk bekend om de hoogwaardige kwaliteit sushi die omakase stijl geserveerd wordt: de chef bepaalt wat jij die avond zal eten. We hadden iets te vieren en gingen gelijk voor het duurste menu: de Advanced experience (150,- per persoon exclusief drankjes).
Omakase op z’n best
De avond begon al magisch bij het aanschuiven aan de lage, u-vormige bar. We hadden goed zicht op de chefs, die de waygu beef en verse vis voor onze ogen aan het voorbereiden waren.
Met maximaal 20 gasten per avond voelt het meteen alsof je deel uitmaakt van een exclusief, culinair clubje.
De avond opende met een miso soepje en ging door naar een klein blikje, met daarin de lekkerste rauwe vis: zalm, tonijn, kaviaar… Voor een visliefhebber als ik was elke hap hiervan een feestje.
Vervolgens werden de prachtige stukken vis omgetoverd tot heerlijke stukjes sushi. Bij iedere sushi werd uitgebreid uitgelegd over welke ingrediënten er werden gebruikt en waar deze vandaan kwamen (bluefin tonijn uit Japan, garnalen uit Thailand en makreel uit onze Noordzee). Het enthousiasme van de koks werkte aanstekelijk.
Mijn hoogtepunten van de avond
We kregen uitleg over de vis die gebruikt werd (van makreel uit onze Noordzee, garnalen uit Thailand tot aan bluefin tonijn uit Japan), maar ook over de bijzondere ingrediënten die ze bij Ken Sushi gebruiken, zoals echte wasabi.
Onder het genot van Japanse frisdrank (of als je dat wilt: een heerlijk glaasje bubbels van de goede wijnkaart) hapten we alle nigiri’s weg. De toevoeging van echte wasabi gaf net genoeg pit om de pure smaak van de vis te benadrukken.
Mijn persoonlijke hoogtepunt was de otoro nigiri: hier stond voor mij de pure smaak van de vis centraal, met boterzachte tonijn, zo vers dat deze smolt tegen mijn gehemelte.
Sushi die smelt op je tong
Verder krijgen we o.a. een wagyu beef nigiri (die voor vele andere gasten een favoriet was) en zalm sashimi gerookt onder een stolp met houtsnippers van een Japanse kersenbloesem boom.
Aan het einde van alle rondes mag je jouw favoriete gerecht van die avond noemen, en die krijg je dan nogmaals geserveerd. Goed opletten dus tijdens de gangen!
Als sushi liefhebber die ook al twee keer in Japan is geweest had ik hoge verwachtingen, maar deze werden waargemaakt. Ken Sushi kan ik dus ook zeker aanraden. Verwacht hier geen grote all you can eat rijst bommen, maar verfijnde smaken en culinaire hoogtepunten waarbij je wordt meegenomen in een verhaal.