Mijn geldstrategie aanpassen

Het zal u, beste lezer, niet ontgaan zijn dat ik geboeid ben door het onderwerp financiële onafhankelijkheid. Als een soort monetaire Messias die het woord van FIRE (Financially Independent, Retire Early) verspreidt, huppel ik tegenwoordig door het leven. Het einde van het jaar vind ik een geschikt moment om mijn huidige geldstrategie onder de loep te nemen, en waar nodig bij te sturen. In deze blogpost lees je hoe ik dat doe, zodat je dit ook zelf op je eigen financiën kunt toepassen.

1. Het net ophalen

De hoogste tijd om de peilstok in de financiële stand van zaken te hangen. Doordat ik het hele jaar lang al mijn uitgaven en inkomsten heb bijgehouden, heb ik al een goed overzicht van hoe ik er financieel voor sta. De regie over je eigen financiën nemen begint met inzicht.

👉🏻Hier lees je een uitgebreidere blogpost over hoe je ook kunt beginnen met inzicht krijgen.

Welnu, ik pak alle transacties erbij die ik het afgelopen jaar heb gedaan.

2. Uitgavenpatroon analyseren

Als ik mijn jaaroverzicht voor mij heb liggen, kan ik vervolgens beginnen met mijn uitgaven analyseren. Hierbij gaat het om de vraag: Wat zijn mijn grootste kostenposten (aan welke zaken geef ik het meeste geld uit) en sluiten deze uitgaven aan bij het leven dat ik wil leiden? Een vrij brede, licht filosofische vraag, maar voor mij wel een hele belangrijke.

Omdat ik ervan overtuigd ben dat geld energie is, en ik wil mijn energie niet onbewust in zaken stoppen waar ik geen waarde aan hecht. Ik zie mijn uitgaven als een reflectie waar mijn prioriteiten liggen.

Dit zijn mijn grootste kostenposten:

Vaste lasten

Tja. Ik woon (tot voor kort) op mezelf in een nieuwbouw appartement, 10 minuten fietsen van het centrum van Rotterdam. Je kunt je voorstellen dat mijn vaste lasten dus behoorlijk zijn.

Dit is een bewuste keuze geweest. Ik hecht veel waarde aan goed en fijn woonplezier, en dichtbij mijn werk wonen. Toen de coronacrisis toesloeg en ik vanuit huis moest gaan werken, en (nog steeds) eigenlijk constant thuis was, genoot ik zelfs nog meer van mijn eigen plekje.

Hoe dan ook, op jezelf wonen in de randstad is duur. Deze is dus belangrijk naar beneden te brengen. Gelukkig gaat dat gebeuren op een hele leuke manier... ik ga namelijk samenwonen!

Eten & Drinken

Hiermee bedoel ik zowel boodschappen, als buiten de deur eten en afhaalmaaltijden. Ik denk een logische tweede kostenpost, maar alsnog eentje om te verminderen.

Tegenwoordig druk ik de boodschappenkosten door naar de markt te gaan. Hoewel het niet de wereld aan verschil in mijn portemonnee is, vind ik het ook nog eens een hele leuke bezigheid.

Daarnaast ben ik er achter gekomen dat ik een hardnekkige geldreflex heb, namelijk: als het druk is op werk of als ik gestrest ben, dan ga ik eten bestellen. Thuisbezorgd, Deliveroo, Uber Eats... Ik zie de bezorgers vaker dan mijn vriendinnen. Vaak uit gemak, omdat ik aan het einde van een werkdag honger heb en ik pas laat kan koken. En uit verleiding. Want als je in de stad woont ligt de wereld aan lekkernijen onder je vingertoppen. Thais, ramen, Vietnamese Pho, zelfs koekjes, donuts en Ben & Jerry's ijs... Wie kan het weerstaan?

Ik heb het geluk dat ik een enorm lieve vriend heb die van koken houdt, dus die springt vaak bij als ik lang door moet gaan. Maar nu ik hem een tijdje moet missen door zijn eigen werk, merk ik dat deze reflex weer helemaal opleeft. Een oplossing hiervoor heb ik al bedacht: altijd een "emergency" maaltijd klaar hebben liggen voor drukke dagen, die ik zonder moeite kan opwarmen.

3. Geldstrategie aanpassen waar nodig

Zodra ik scherp heb waar mijn geld precies naartoe gaat, stel ik mijzelf de vraag:

  1. Passen deze uitgavenpatronen bij het leven dat ik wil leiden?

  2. Aan welke zaken geef ik geld uit, die mij eigenlijk helemaal niet zoveel waard zijn?

  3. Aan welke zaken hecht ik veel waarde, maar geef ik nu eigenlijk weinig geld aan uit?

Op basis van de antwoorden op bovenstaande vragen, pas ik mijn geldstrategie aan. Dit waren mijn conclusies:

  • Ik ga minder uitgeven aan vaste lasten door te gaan samenwonen!

Een beetje een no-brainer die niet voor iedereen een oplossing is. Maar voor mij is het zó fijn dat mijn vaste lasten gehalveerd worden.

  • Minder uitgeven aan eten & drinken bestellen uit stress, door altijd "emergency" maaltijden in de vriezer hebben liggen.

Om dus het bestellen van maaltijden uit gemak of stress te voorkomen. Ik wil alleen nog eten bestellen als ik weet dat ik er echt van ga genieten, in plaats van snel achter m'n laptop naar binnen werk.

Omdat er grote uitgaven aan zitten te komen, ga ik meer geld aanhouden waar ik direct bij kan, in plaats van dit te beleggen (wat betekent dat ik er voor lange tijd vanaf ga blijven).

  • Meer uitgeven aan beauty (wenkbrauwen, mani-pedi, kapper), omdat ik hier heel gelukkig van wordt.

Ik kwam er achter dat ik vaak manicures en kapper bezoeken skip, terwijl deze zaken mij juist zo ontzettend fijn laten voelen. Mede dankzij het samenwonen kan ik hier gelukkig volgend jaar meer aan uitgeven.

  • Meer sparen voor reizen of grote uitgaven (kwantitatief minder kopen, maar juist kwalitatief waardevollere zaken).

Tot slot merkte ik op dat ik veel spullen op mijn verlanglijst heb staan die zeer prijzig zijn. Denk: Burberry trenchcoat, Dior ring, Dyson Air Wrap. Dat soort zaken. Ik word veel gelukkiger van één grote aankoop, dan veel kleine aankoopjes. Dus hier ga ik ook mijn geldstrategie op inrichten. Ik ga gewoon elke maand een vast bedrag opzij zetten om één grote aankoop per jaar te kunnen doen.

Dit waren mijn conclusies. Wat zijn de jouwe? Wat zou jij willen veranderen aan jouw geldstrategie? Laat het mij weten in de reacties!

Vorige
Vorige

Hallo 2021! Terugblik en intenties

Volgende
Volgende

Mijn favoriete kleine ondernemingen in Rotterdam