IJsland 2024: terugkeer na een decennium
Tien jaar geleden zette ik voor het eerst voet op de bodem van IJsland, samen met mijn familie. In 2014 ontdekten we het land van vuur en ijs, met de geisers die kokend heet water omhoog spuwden, de gletsjers die werden afgewisseld met uitgestrekte lavavelden, en de lokale bevolking die gefermenteerde haai at.
Nu, ruim een decennium later, keerden wij terug naar dit magische eiland om nieuwe herinneringen te maken. Deze keer zijn we met een grotere groep, namelijk met onze geliefden!
Na een heerlijke nachtrust werden we wakker in onze zonnige hut midden in de natuur, nabij het stadje Selfoss. De strakblauwe lucht kondigde een veelbelovende dag aan. De eerste dag reden we met ons busje naar Reykjavik.
Voor de lunch ploften we neer bij Café Loki, tegenover de kerk. Hier genoten we van traditionele IJslandse gerechten: roggebrood met haring, lamsoep en vis gratin.
Tussendoor haalden we nog één van de befaamde hotdogs van Bæjarins Beztu Pylsur, een grote wens van de vriend van mijn zusje. Lekker waren ze zeker! We hadden geluk met het zonnige weer, wat ons zelfs nog de kans gaf om een hele tijd op het terras gezeten.
Voor het avondeten gingen we in de rij staan bij Seabaron, om de befaame kreeftensoep te proeven. Hier lieten we ons ook verleiden door de vis skewers. Tonnetje rond hebben we onszelf gegeten, waarna we weer naar huis reden om nog in de hot tub na te pimpelen.
Geisers, watervallen en… tomaten?
De tweede zonnige dag begon met een lunch bij Friðheimar, aangeraden door onze AirBnB-host. Friðheimar is een tomatenkas waar we tussen de tomatenplanten genoten van een heerlijke lunch. De onbeperkte tomatensoep was de lekkerste ooit, samen met een burrata en mosselen in tomatensap. We dronken een virgin mary en wandelden daarna door de kas, waar Nederlandse hommels als natuurlijke pesticiden dienen.
Na de lunch reden we naar de bezienswaardigheden van de Golden Circle. Geysir spoot metershoog kokend water omhoog, en de Gulfoss waterval maakte indruk.
's Avonds genoten we van een heerlijke barbecue bij ons huisje: pork belly, maiskolven en IJslandse hotdogs.
IJslandse paarden en buggy rijden
De volgende dag maakten we kennis met de beroemde IJslandse paarden bij manege Ishestar. Het comfortabele rijden op het IJslandse paard en de tölten was een geweldige ervaring, ondanks het wisselvallige weer.
Na de rit bezochten we kort de kudde en aaiden we de paarden.
Een avontuurlijke dag brak aan toen we IJsland gingen verkennen in een buggy. Compleet ingepakt als michelinmannetjes reden we door het IJslandse landschap. Heuvel op, heuvel af, door gigantische waterplassen. De wind en regen bliezen in ons gezicht, maar het voegde toe aan de ruige ervaring.
We stopten bij een geothermische site en kwamen in aanraking met heetwaterbronnen. Daarna maakten we nog foto’s bij een meer voordat we terugreden.
Blij dat onze natte pakken uit konden, fristen we ons op en genoten we van een heerlijk diner bij Kaffi Krus in Selfoss.
Sky Lagoon en een culinaire ervaring
De dag begon vroeg om naar de de Sky Lagoon te gaan. Samen poedelden we in het warme water en keken we uit over de infinity pool naar de zee. We haalden drankjes bij de bar en volgden het 7-stappenritueel: eerst in de sauna, daarna scrubben en stomen voor een babyzachte huid.
Na een lichte lunch bij de Sky Lagoon keerden we terug naar Reykjavik. We dronken koffie bij Reykjavik Roasters en vervolgden onze weg naar Dill, als verrassing voor het 30-jarig jubileum van mijn ouders.
Ondanks het Michelinsterrenlabel hing er een ongedwongen sfeer bij Dill. Het tasting menu bood bijzondere en creatieve gerechten, geïnspireerd op de IJslandse keuken. We kozen allemaal voor het non-alcoholische pairing, waarbij bijpassende kombucha werd geserveerd. Elk gerecht was even verrukkelijk. Het was geweldig om deze ervaring te delen met mijn familie. Zelfs mijn vader was er stil van, en dat gebeurt niet vaak!
👉🏻 Lees hier de volledige review!
Snorkelen en de Blue Lagoon
De dag begon met… snorkelen! In het ijskoude water van de gletsjers in Silfra werden we opnieuw in waterdichte pakken gehesen en kregen we onze snorkels aangemeten.
Het onbedekte stukje gezicht voelde ijskoud aan, maar al snel verdoofde het. Ik kon mijn ademhaling beheersen terwijl ik de prachtige onderwaterwereld onder me zag. Geen dieren, maar zó helder had ik water nooit eerder meegemaakt.
Voor de lunch genoten we van kreeftensoep bij Fjöruborðið, opnieuw een aanrader van onze fijne AirBnB-host.
Als afsluiting van onze vakantie bezochten we de Blue Lagoon. Hier merkten we dat het in de afgelopen 10 jaar flink was veranderd. De plek was sterk gecommercialiseerd. Waar je eerder maskers uit de rotswanden kon scheppen, moest je nu in de rij staan en betalen. Zelfs de bar voelde minder gezellig aan, en de heerlijke skyr-smoothies waren verdwenen.
Na ons laatste poedelavontuur namen we afscheid van de magische landschappen. De volgende ochtend vertrokken we namelijk al vroeg naar huis.
IJsland blijft, 10 jaar later, een van mijn favoriete plekken op aarde. Het delen van deze reis met familie en geliefden was onbetaalbaar.